,

6 mindent eldöntő szempont sikeres és hangulatos vendéglátóhelyek berendezéséhez

Pedrali Tatami kültéri szék

Egy vendéglátóhely – legyen szó étteremről, cukrászdáról vagy kávézóról nem csak az ételekről és az italokról szól. Nem kizárólag azért járunk étterembe, mert csillapítani szeretnénk az éhségünket vagy mert mindjárt elalszunk, ha nem jutunk menten egy jó erős eszpresszóhoz. A kényelem és a közösségi gasztro élmény legalább ilyen erős indok arra, hogy betérjünk ezekre a helyekre.

Vajon milyen élményt nyújt egy olyan étterem, ahol az ételek minősége elsőosztályú, de a bútorok kopottak, lehasználtak és kényelmetlenek? Az ilyen helyeket a legtöbben mellőzzük. Vagy máshonnan szemlélve – mennyivel finomabb az a fagylalt vagy desszert, amit egy szépen, igényesen berendezett, napsütéses teraszon fogyasztunk…

Az ételek, italok és a szolgáltatás fontossága nyilvánvaló, de azt a tényt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a vendégekre komoly hatást gyakorol az étterem hangulata, berendezése.

Vendéglátóhelyek berendezése – Kutatás fogyasztók bevonásával

A fenti feltételezést támasztja alá az a kísérlet is, amelyben a kutatócsoport egy éttermet tipikus olasz stílusban rendezett be – nemzeti zászlócskák, kockás terítő, kis asztalok, olasz nyelvű menü, mediterrán szimbólumok és színek. Annak ellenére, hogy a menü ugyanaz maradt, mint az eredeti étteremben, az ételeket autentikusabbnak érzékelték a vendégek. A környezet egyértelműen hatással volt a viselkedésükre, a hely hangulatának hatására a desszertetekből is többet rendeltek – akár azt is mondhatnánk, hogy “olaszosabban” fogyasztottak.

Hogyan tervezzük meg kültéri berendezéseinket?

Amikor tehát a vendéglátó egység berendezésére kerül sor, célszerű alaposan átgondolni és megkomponálni a környezetet is, legyen szó belső térről vagy a tavaszi-nyári szezon teraszairól. Egy hangulatos, kényelmes és igényesen berendezett helyen a vendég különlegesnek érzi magát, tovább marad, többet rendel, várhatóan visszatér vagy terjeszti a jó hírt – egyszerűen teljesebb az élmény.

Kézenfekvő a kérdés – milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a vendéglátóhelyek berendezéskor. Továbbá hogyan fogja a vendéglátó egység ezt a teljes, komplex élményt nyújtani. Az alábbi tippek ebben segítenek.

Stílus és hangulat

A belső és külső design az étterem stílusának fontos meghatározója. Akkor jó igazán, ha megvan az összhang az ételekkel és a potenciális közönséggel. Nem mindegy, hogy egy elegáns belvárosi kávézót vagy egy vízparti cukrászdát rendezünk be.Szerencsére a Dublino kollekciói széles skálán, különböző stílusokat képviselnek, így szinte bármilyen vendéglátó egység berendezéséhez képesek megoldást kínálni.

Világítás, fények

A hangulatra kétségkívül nagy hatással van a világítás elrendezése, beleértve például egy terasz vagy kert természetes megvilágítását is. A lehetőségek bizonyos esetekben persze korlátozottak, az étterem vagy kávézó tájolását nem igazán lehet változtatni.

Érdemes meleg fényekkel dolgozni, mert így a világítás otthonossá, barátságossá, hívogatóvá varázsolja a helyet, kiemeli az előnyöket és segít abban, hogy az ott töltött idő emlékezetes legyen.

Egyediség és elrendezés

A jól kirajzolódó stílus mellett az egyediség is segíthet abban, hogy a hely kitűnjön a többi közül. Ez nem mindig követelmény, de nem nehéz megvalósítani, és sok hozadéka lehet.

Egy színes vagy fotókkal díszített fal, egy design bútorokkal berendezett sarok, egy különleges művészi alkotás – és máris „feldobtuk” a helyet. Nem szükséges túlbonyolítani, csupán kell valami, ami mellett egy pillanatra megáll a vendég, amit megcsodál, vagy amit szívesen lefotóz a telefonjával.

A különböző stílusú vagy színű bútor összeállítások a teret is képesek szépen feldobni.

Például a helyiség egyik felében magasabb székek és asztalok egy-egy gyors ital erejéig – bár jellegű elrendezésben. Az étterem másik oldalán kényelmesebb karfás fotelek a hosszabb beszélgetésekhez, kávézgatáshoz, a kerthelyiségben pedig az oda illő fémvázas, fabetétes, klasszikus stílusú berendezés a napernyők alatt.

Színek

A színek rezonálnak a márkával, meghatározzák a stílust és nagy mértékben befolyásolják a környezet hangulatát. Az ételekhez, italokhoz passzoló légkör kialakítása múlik ezen az egyszerűnek tűnő kérdéskörön. Ha a falak és a berendezés nincs harmóniában az összkép nagy mértékben torzul, a hely máris kevésbé vonzó a vendégek számára.

Elegancia és kényelem

E két tényező járhat egyben és külön-külön is, mindkettő jó megoldás.

Ha az elegancia a fontosabb, legyenek letisztult, egyszerű vonalvezetésű bútorok, akár klasszikus, akár modern stílusban. A berendezés mellett a kiegészítőkre is érdemes figyelni – egy gyertya vagy egy szál virág az asztalon, passzoló zene és étkészlet, világos színek, mind segítenek ebben.

Ha a kényelmen van a hangsúly, akkor a jól kipárnázott, tágas, karfás fotelek, kanapék kerülnek előtérbe. Ez előbbihez a Natola székeket, utóbbihoz például a Letia modellt ajánljuk kínálatunkból.

Effektív helykihasználás

A helynek jól kell kinéznie, de a funkcionalitásra, elrendezésre és a helykihasználásra is érdemes időt szánni. A kerthelyiségek, teraszok berendezésekor praktikus ha lehajtható mechanikájú asztallábakat és rakásolható (egymásra rendezhető) vagy összecsukható székeket választunk.

A Dublino kültéri modelljei ezeknek a szempontoknak figyelembevételével készültek, válasszon 2018-as tavaszi/nyári kollekciónkból!

vagy